Зразок роботи
ВСТУП
У сучасних умовах господарювання диверсифікація охоплює всі галузі економіки, незалежно від стану їх розвитку, проте її напрямки залежать від кожного суб’єкта господарювання зокрема. Якщо його діяльність досягає того рівня, на якому розширення в обраному виді виробництва вже неможливе, то виходом із цього становища є проникнення в інші економічні сфери, тобто диверсифікація. Водночас вона застосовується у випадку кризи функціонування фізичних і юридичних осіб, зокрема, коли вони досягають грані банкрутства. Звісно, вимоги щодо вибору диверсифікаційних змін у двох вищенаведених випадках дуже різні.
Питання диверсифікації знайшло своє відображення в наукових роботах таких учених, як В.Андрійчук, О.Вітковського, М.Корінько, Є.Милованова, С.Попової та ін. Вони розглядають її особливості як в економіці загалом, так і в окремих галузях. Водночас, на нашу думку, недостатньо уваги приділено дослідженню диверсифікаційних процесів виробництва в агропромисловому секторі економіки.
Дослідження має на меті висвітлення завдань, які спонукають суб’єктів підприємницької діяльності до освоєння диверсифікації в агропромисловому виробництві в сучасних умовах функціонування національної економіки.
Основними завданнями будуть аналіз фінансово-економічного стану підприємства:
- дослідження рентабельності та фінансової стійкості підприємства;
- дослідження ефективності використання майна (капіталу) підприємства, забезпечення підприємства власними оборотними коштами;
- об'єктивна оцінка динаміки та стану ліквідності, платоспроможності та фінансової стійкості підприємства;
- оцінка становища суб'єкта господарювання на фінансовому ринку та кількісна оцінка його конкурентоспроможності;
- аналіз ділової активності підприємства та його становища на ринку цінних паперів;
- визначення ефективності використання фінансових ресурсів.
Обєктом дослідження буде сільськогосподарський виробничий Кооператив "Сокирянський".
Кооператив є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банків, печатку зі своїм найменуванням, штампи, бланки, а також інші реквізити.
Основною метою діяльності Кооперативу є виробництво сільськогосподарської продукції та її переробка з метою отримання прибутку й задоволення економічних і соціальних потреб членів Кооперативу.
Кооператив здійснює виробництво сільськогосподарської продукції, її переробку і реалізацію, надає послуги сільськогосподарським товаровиробникам. Кооператив може займатися будь-якою діяльністю, не забороненою чинним законодавством як на території України, так ї за кордоном.
Інформаційною базою для оцінювання фінансового стану підприємства є дані:
- балансу (форма № 1);
- звіту про фінансові результати (форма № 2);_
- звіту про рух грошових коштів (форма № 3);
- звіту про власний капітал (форма № 4);
- дані статистичної звітності та оперативні дані.
Методом дослідження були показники оцінки прибутковості, оборотності активів, оцінки фінансової стійкості підприємства, оцінки платоспроможності, фондоозброєність, фондозабезпеченість, фондовіддача, фондомісткість, норма прибутку, рівень рентабельності та інші показники.