0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 09:00 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Оцінка формування собівартості продукції на сільськогосподарських підприємствах (ID:26290)

Тип роботи: дипломна
Сторінок: 115
Рік виконання: 2007
Вартість: 120
Купити цю роботу
Зміст
Вступ Розділ 1 теоретичні апекти дослідження формування і оцінки собівартості продукції на сільськогосподарському підприємстві 1.1 Нормативно – правова база формування і аналізу собівартості продукції в сільському господарстві 1.2 Економічний зміст, умови визнання і класифікація витрат виробництва 1.3 Методологія аналізу собівартості продукції підприємства Розділ 2 практичні засади оцінки собівартості підприємства ват пздг «золотоніське» 2.1 Організаційно – економічна характеристика підприємства 2.2 Загальний аналіз собівартості продукції 2.3 Аналіз витрат на виробництво одиниці продукції та на 1 гривню товарної продукції Розділ 3 шляхи зниження витрат на виробництво ват «золотоніське» 3.1 Автоматизація аналітичних робіт як засіб покращення аналітичної роботи підприємства 3.2 Напрямки державної фінансової підтримки виробників сільськогосподарської продукції 3.3 Заходи щодо зменшення витрат підприємства і їх економічне обґрунтування Висновки Список використаних джерел Додатки З переходом на ринкові відносини змінюється підхід до планування витрат і результатів виробництва. Коли в умовах планової економіки існували загальні і обов’язкові для всіх норми і нормативи витрат, що дозволяло складати планову калькуляцію і контролювати додержання підприємствами зазначених нормативів, то з переходом до ринкових відносини визначальною рисою має стати конкуренція виробників, отже і конкуренція витрат. Таким чином принципово неможливим стає застосування єдиних і обов’язкових для всіх підприємств норм і нормативів, що робить нереальним здійснення централізованого контролю за додержанням підприємствами планових обсягів витрат. Відображаючи рівень витрат на виробництво, собівартість комплексно характеризує ступінь використання всіх ресурсів підприємства, а отже і рівень техніки, технології і організації виробництва. Що ліпше працює підприємство (інтенсивніше використовує виробничі ресурси, успішніше вдосконалює техніку, технологію та організацію виробництва), то нижчою є собівартість продукції. Тому собівартість є одним з найважливіших показників ефективності виробництва. Вона має тісний зв’язок з ціною. Це виявляється в тім, що собівартість є базою ціни товару і водночас обмежником для виробництва. Важлива роль у забезпеченні оптимального рівня собівартості належить аналізу, головна мета якого – виявлення можливостей більш раціонального використання виробничих ресурсів, зменшення витрат на виробництво, реалізацію і забезпечення росту прибутку. Аналіз собівартості є важливим інструментом управління затратами. Оперативний і періодичний аналіз собівартості взаємопов’язані, так як служать одній кінцевій меті-зменшенню собівартості. Однак для досягнення мети – зниження витрат аналіз повинен вестись систематично, в результаті буде постійно накопичуватись інформація про динаміку витрат, фактори їх змін, що забезпечить якість аналізу і збільшить обґрунтованість рекомендацій для керівництва суб’єкта господарювання. Результати аналізу собівартості використовуються для планування і обгрунтування економічних і управлінських рішень, направлених на покращання основної діяльності, збільшення її результатів і конкурентноздатності продукції. Аналітична робота по собівартості являється завершеною, якщо розроблені конкретні заходи по скороченню втрат, і таким чином є зростання рентабельності виробництва. Ці заходи повинні знайти відображення в комплексних програмах розвитку і удосконалення основної діяльності суб’єкта господарювання. Дана дипломна робота висвітлює питання оцінки собівартості продукції. В першому розділі дипломної роботи було викладено теоретичні і методологічні основи оцінки витрат на виробництво продукції, їх нормативно – правова база; розглянуто різноманітні підходи до класифікації витрат на виробництво і вибрано найоптимальніший варіант групування, викладено основні методи і способи калькулювання витрат на виробництво, подана методика оцінки собівартості продукції на сільськогосподарському підприємстві. В другому розділі даної дипломної роботи зроблено аналіз фактичного стану досліджуваної проблеми на матеріалах підприємства ВАТ “Золотоніське”. Аналіз фінансового стану підприємства показав, що він є достатньо стабільним, прибутковим, підприємство практично на 100% фінансується за рахунок власних коштів. В роботі було проведено оцінку витрат виробництва за такими етапами: 1. Аналіз динаміки і структури витрат на виробництво продукції за елементами 2. Аналіз динаміки і структури витрат за статтями калькуляції 3. Структура і динаміка собівартості тваринницької продукції 4.Структура і динаміка собівартості рослинницької продукції 5. Структура і динаміка окремих видів продукції 6. Структура і динаміка елементів витрат 7. Структура і динаміка витрат на 1 грн. реалізованої продукції в цілому та за видами продукції. В структурі собівартості виготовленої продукції найбільшу питому вагу займають матеріальні витрати – близько 56-72% в собівартості, значну питому вагу займають витрати на оплату праці – 19,4-23%, відрахування на соціальне страхування – близько 5-6%, амортизаційні відрахування – 8,6-9,4%, інші витрати – 3,9 - 4,3%. В динаміці витрати на виробництво продукції практично по всім статтям мають тенденцію до збільшення в 2005 році і зниження в 2006 році, що пов’язано зі зниженням обсягів виробництва продукції. Основним показником ефективності витрат виробництва є показник витрат на 1 грн. реалізованої продукції. По молоку витрати на 1 грн. реалізованої продукції є менше 1, що є позитивним для підприємства, при чому в 2006 році цей показник є досить низьким, що означає, що з 1 грн. реалізованої продукції підприємство має валовий прибуток 54 коп. Собівартість на 1 грн. м’яса свиней має негативну тенденцію до зростання, при чому в 2006 році витрати перевищують доходи від реалізації на 8 коп. Витрати на 1 грн. реалізованої продукції по м’ясу ВРХ знижуються, при чому з 2005 року підприємство починає отримувати валовий прибуток від реалізації цієї продукції. Виробництво зернових є доцільним для підприємства, хоча в 2006 році витрати на 1 грн. реалізованої продукції зростають більш ніж вдвічі і досягають 0,59 грн. Те ж саме спостерігається по виробництву пшениці, витрати на 1 грн. сягають 0,59 грн. і кукурудзи, витрати на виробництво якої становлять в 2006 році 0,55 грн. Витрати на виробництво цукрового буряка (0,69 грн.) в 2006 році показують доцільність його вирощування, хоча в 2005 році підприємство мало чистого збитку 23 коп. з кожної гривні. Вирощування соняшника є також достатньо прибутковим, хоча показник витрат на 1 грн. продукції починає зростати з 2004 року. Виробництво картоплі в 2003-2004 рр. було вигідним, при чому показник витрат знизився з 0,67 грн. до 0,58 грн. Вирощування ж овочів є недоцільним, оскільки в 2004 році валовий збиток з 1 грн. продукції склав 12 коп. В третьому розділі даної дипломної роботи викладено власні пропозиції щодо зниження витрат продукції. Зокрема, важлива увага приділяється комп’ютеризації аналізу витрат, оскільки на підприємстві не встановлена жодна з можливих комп’ютерних бухгалтерських програм, що забезпечило б більш швидку обробку інформації і формування результатів. Також подані пропозиції щодо удосконалення законодавчо- нормативної бази, яка стосується державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції на підприємствах України, що б дозволило залучити інвестиції, знизити витрати і, таким чином, збільшити прибутковість підприємств. Також в дипломній роботі викладено власні пропозиції з зменшення витрат на 1 грн. реалізованої продукції. Оскільки підприємство має вільні приміщення, які не використовуються на підприємстві, можна використати їх під вирощування грибів – глив. В роботі дається аналіз та економічне обґрунтування поданої пропозиції і зроблені розрахунки свідчать, що в результаті прийняття такої пропозиції чистий прибуток підприємства збільшиться на 896,7 тис.грн. на рік, а витрати на 1 грн. продукції знизяться з 0,68 грн. до 0,67 грн. Перелік графічного матеріалу Таблиця 1.1 Правове забезпечення діяльності сільськогосподарських підприємств Таблиця 1.2 Нормативні документи, що регламентують методологію формування собівартості продукції на підприємстві Таблиця 1.3 Структура Методичних рекомендацій з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції сільськогосподарських підприємств Рис. 1.1 Класифікація витрат виробництва Рис. 1.2 Модель побудови класифікації виробничих витрат для цілей управління. Рис. 1.3 Етапи та об'єкти калькулювання собівартості продукції та їх взаємозв'язок Рис. 1.4 Загальна блок – схема аналізу собівартості продукції Рис.1.5 Взаємозв’язок факторів, які визначають рівень витрат на грн. валової продукції Рис.1.6 Блок – схема факторної системи заробітної плати на виробництво продукції Рис. 1.7 Блок – схема факторної системи витрат заробітної плати на виробництво окремих видів продукції Рис. 1.8 Схема факторної системи прямих матеріальних витрат Таблиця 1.4 Фактори зміни загально виробничих та загальногосподарських витрат Рис. 2.1 Організаційно- виробнича структура товариства Таблиця 2.1 Основні показники діяльності підприємства ВАТ ПЗДГ «Золотоніське» Таблиця 2.2 Аналіз фінансового стану підприємства Таблиця 2.3 Аналіз динаміки собівартості продукції за елементами витрат за 2004 -2006 рр. Рис. 2.2 Динаміка собівартості виготовленої продукції в 2004-2006 рр. Таблиця 2.4 Аналіз структури собівартості продукції за елементами витрат за 2004 -2006 рр Рис. 2.3 Структура витрат на виробництво в 2006 році Таблиця 2.5 Аналіз динаміки собівартості продукції за статтями калькуляції в 2004 – 2006 роках Таблиця 2.6 Аналіз структури собівартості продукції за статтями калькуляції в 2004 – 2006 роках Таблиця 2.7 Аналіз динаміки собівартості продукції тваринництва за статтями калькуляції в 2004 – 2006 роках Таблиця 2.8 Аналіз структури собівартості продукції тваринництва за статтями калькуляції в 2004 – 2006 роках Рис. 2.4 Структура собівартості продукції тваринництва в 2006 році Таблиця 2.8 Аналіз динаміки собівартості продукції рослинництва за статтями калькуляції в 2004 – 2006 роках Таблиця 2.9 Аналіз структури собівартості продукції рослинництва за статтями калькуляції в 2004 – 2006 роках Рис. 2.5 Структура собівартості продукції рослинництва Таблиця 2.10 Структура собівартості продукції тваринництва по видам продукції в 2006 році Таблиця 2.11 Структура собівартості продукції рослинництва по видам продукції в 2006 році Таблиця 2.12 Витрати на виробництво одиниці продукції на прикладі вирощування насіння соняшнику 1 цнт Таблиця 2.13 Динаміка собівартості та реалізаційних цін 1 цнт по видам продукції Таблиця 2.14 Витрати на 1 грн. реалізованої продукції за видами продукції Рис. 2.6 Витрати на 1 грн. продукції за її видами Таблиця 2.15 Оцінка витрат на 1 грн. реалізованої продукції за 2004-2006 роки Рис. 2.7 Динаміка витрат на 1 грн. товарної продукції Таблиця 3.1 Параметри надійності програмних систем Таблиця 3.2 Технологічна схема вирощування грибів – глив. Таблиця 3.3 Орієнтовні капітальні витрати для організації виробництва гриба глива Таблиця 3.4 Кількість та категорії потрібного персоналу Таблиця 3.5 Собівартість 1 тони грибів Таблиця 3.6 Розрахунок рентабельності виробництва за рік Таблиця 3.7 Оцінка ефективності проекту До роботи є звіт з практики, доповідь, роздатковий матеріал, звітність
Не підійшла ця робота?
Ви можете замовити написання нової роботи "під ключ" із гарантією
Замовити нову