0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 09:00 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Характерологічні чинники психогенної гіперфагії (ID:197988)

Тип роботи: дипломна
Дисципліна:Психологія
Сторінок: 93
Рік виконання: 2016
Вартість: 1200
Купити цю роботу
Зміст
ЗМІСТ ВСТУП………………………………………………………………………… РОЗДІЛ I. Теоретичні підходи дослідження психосоматики при психогенній гіперфагії ...................................................................................... 1.1.Психологічні передумови виникнення психосоматики………………… 1.2. Теорії формування психосоматичних розладів………………………… 1.3. Клінічні прояви психосоматичних розладів харчової поведінки…….. 1.4.Характерологічні чинники психогенної гіперфагії …………………….. Висновки до Розділу І……………………………………………………….. РОЗДІЛ II. Емпіричне дослідження психічного стану хворих при психогенній гіперфагії ………………………………………… ……………. 2.1. Характеристика вибірки та методів дослідження психічних розладів при психогенній гіперфагії…………………………………………………………… 2.2.Характерологічні чинник у осіб із психогенною гіперфагією…………… Висновки до Розділу ІІ……………………………………………………….. РОЗДІЛ III. Психопрофілактика психосоматичних порушень при психогенній гіперфагії………………………………………………………... 3.1. Методи саморегуляції психічного стану при стресі…………………… 3.2. Психологічні методи лікування розладів харчової поведінки………… 3.3.Методи профілактики психологічного стану людей з харчовими порушеннями (психогенною гіперфагією)…………………………………….. 3.4. Духовно-орієнтована терапія як засіб корекції психосоматичних захворювань при порушеннях харчової поведінки………………………….. Висновки до Розділу ІІІ……………………………………………………… ВИСНОВКИ…………………………………………………………………… СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………… ДОДАТКИ………………………………………………………………………
Не підійшла ця робота?
Ви можете замовити написання нової роботи "під ключ" із гарантією
Замовити нову
Зразок роботи
1.3. Клінічні прояви психосоматичних розладів харчової поведінки Термін «харчова поведінка» було уведено для позначення сукупності дій, здійснюваних у процесі харчування, якісних і кількісних характеристик споживаного живильного раціону. В.Д.Менделевич під харчовою поведінкою розуміє: «… ціннісне відношення до їжі, стереотип харчування в повсякденних умовах і в ситуації стресу, а також харчова поведінка розуміється як така, що, орієнтована на образ власного тіла, і діяльність по формуванню цього образу»[9, С.241]. Аналізуючи особливості харчової поведінки, Ш. Г. Малкіна-Пих зазначає, що поведінка людини у відношенні до їжі спрямована не тільки на задоволення біологічних та фізіологічних, але й психологічних та соціальних потреб. При аналізі психосоціальних аспектів надмірної ваги, вона виділяє такі функції харчової поведінки: підтримка гомеостазу, релаксація, отримання задоволення, комунікація, самоствердження, пізнання, підтримка ритуалу або звички, нагорода та задоволення естетичної потреби [8 ]. Кількість і частота вживання їжі залежать від таких феноменів, як почуття голоду, апетит і почуття насичення. Вивченню фізіологічних аспектів харчової поведінки присвятили свої роботи В. М. Покровський та Г. Ф. Коритько. Вони розглядали голод як фізіологічний регулятор кількості споживаної їжі. Суб’єктивні та об’єктивні прояви голоду обумовлені порушенням різних відділів ЦНС. Провідним відділом харчового центру є латеральні ядра гіпоталамуса, в яких локалізований центр насичення. Руйнування вентромедіальных ядер гіпоталамусу призводить до гіперфагії (підвищеного споживання їжі), а їх роздратування – до афагії (відмови від їжі). Харчова поведінка може бути адекватною та неадекватною. В. А.Вахмістров визначає адекватну харчову поведінку як таку, при якій споживання харчових речовин по складу, кількості, формі, способу вживання й приготування відповідає харчовій потребі організму в живильних речовинах і енергії залежно від стану ферментних систем, енерговитрат, біоритмів, особливостей харчової мотивації, підвищення рухової активності. Це сукупність форм поведінки людину, що включають режим (частота, розподіл у часі), темп (швидкість) приймання їжі, переважне споживання окремих видів продуктів, спонукальні причини і приводи до приймання їжі, суб’єктивне відношення до процесу харчування [3]. Отже, порушення харчової поведінки необхідно розглядати як комплексну проблему, що поєднує в собі як психологічні, так і фізіологічні фактори. Серед видів харчової поведінки є такі, що призводять до найважчих розладів. У харчовій поведінці людей існують також тенденції, які сприяють збільшенню маси тіла. Проблематика висвітлення особливостей харчової поведінки людей з надмірною вагою розглядається в роботах Т.Г.Вознесенської. Дослідниця виділяє такі види харчової поведінки: емоціогенну, екстернальну та обмежувальну [4], які пов’язані з емоційним дискомфортом, підвищеною чутливістю до зовнішніх стимулів та самообмеженні в їжі. Розглядаючи причини формування неправильних харчових стереотипів, Т. Г. Вознесенська виділяє як біологічні, так і соціальні та психологічні чинники. Харчова поведінка та її порушення є предметом комплексного дослідження, а розлади харчової поведінки розглядаються як серйозна проблема багатофакторної етіології, загрозлива для здоров’я індивіда. Серед розладів харчової поведінки найбільш відомі нервова булімія та нервова анорексія. Порушення харчової поведінки – це комплекси симптомів,що виникають внаслідок тривалого впливу поведінкових, емоційних, психологічних і соціальних факторів. Поглинання і виділення - основні функції шлунково-кишкового тракту. Але вони в своїх проявах знаходяться в певних відносинах з оточуючим людину світом, пов'язані з його емоційним станом, з відносинами з іншими людьми і з зовнішнім життєвим простором. Моторні, вегетативні, гуморальні і центральні процеси в цій соматичної сфері не можна ізолювати від душевного стану людини. Тому не дивно, що такі дії людини, як процес прийняття їжі, жування, ковтання, переварювання і виділення залишків міцно входять в більш тонкі рівні взаємодії людини - з оточуючими його іншими людьми. Це знаходить своє відображення в повсякденній мові - «тобі це не по зубам», «його важко розкусити», «ти навряд чи це перевариш», «аж слинка потекла», і т. д. Новонароджена дитина в функціонально-психологічному відношенні являє собою суцільний рот. Це найголовніший інструмент взаємодії новонародженого з навколишнім світом. Так чи інакше, але годування і почуття ситості надалі, з розвитком дитини і становленням вже зрілої особистості, служать не тільки для досягнення насичення, але й опосередковують собою турботу, почуття безпеки, переживання того, що тебе люблять. Прийом їжі і процес насичення залишаються на все життя замінною можливістю задоволення, до якої можна завжди вдатися при будь-якому розчаруванні. Цей внутрішній зв'язок між психічним станом людини і процесом поглинання-виділення призводить до того, що емоційний стан людини при прийнятті їжі впливає на подальший процес її перетравлення. Такі переживання, як агресія, побоювання, страх, депресія, гальмують функції шлунка і кишечника, порушують моторику і як наслідок призводять спочатку до функціональних, а при прогресуванні процесу - до органічних змін структури шлунково-кишкового тракту. Людина в стані пригніченості, агресії або страху вдається до поглинання великої кількості їжі як до засобу «заспокоїти нерви». В результаті їжа потрапляє в спазмований, затиснутий від стресу стравохід, шлунок, кишечник. Наслідком цього є найширший спектр шлунково-кишкових розладів, починаючи від гастриту і закінчуючи виразкою. Поряд з харчовою поведінкою система травлення особливо придатна для соматичного посередництва в вираженні проблематики впевненості і захищеності, бо їжа являє собою саму початкову форму власності, яка гарантує існування, а травлення - саму початкову форму управління і користування цією власністю. Ці основні тенденції в міру розвитку людської особистості, її душевного і фізичного дозрівання і формування совісті набувають складний вираз: почуття провини і каяття можуть виражатися у відмові від їжі або завзятій блювоті. Вовчий голод стає симптомом регресивного прагнення до захищеності перед лицем завдання яке перевершує можливості людини. Страх, внутрішня потреба і невпевненість часто витісняються шлунково-кишковими захворюваннями. Видимим в таких випадках залишається лише тілесний синдром. Психосоматична медицина намагається розуміти мову органів як вираження емоційних феноменів і відмежовувати від факторів конституції і схильності. Тілесні феномени, які стосуються харчової поведінки і травлення, співвідносяться з певними емоційними процесами (Staehelin, 1963): труднощі оволодіння (стоматит, симптоми слизової рота); нездатність щось проковтнути (порушення харчування, ковтання); бути відкинутим, зневаженим (втрата апетиту, печія, блювання, схуднення); безуспішні хронічні зусилля що-небудь переварити, засвоїти (болі в шлунку, надмірна перистальтика, пілороспазм, виразка); хронічна неможливість що-небудь переробити (болі, ентероколіт, подразливість товстого кишечника);неможливість виділити що-небудь (хронічні запори); бажання викинути що-небудь (хронічний пронос). Зміна харчової поведінки є одним з видів патологічної адаптації і лежить в основі харчової залежності, що є соціально прийнятним видом адиктивної поведінки - шкідливим, але яке не є небезпечним для оточуючих. Переїдання стає джерелом позитивних емоцій, варіантом адаптації при несприятливих соціальних умовах або психічному неблагополуччя. Однак характерний для клінічної картини формування ожиріння взаємозв'язок порушеної харчової поведінки і психологічних особливостей людини, що страждає надмірною вагою, до теперішнього часу залишається маловивченою. Існує кілька біологічних факторів, які можуть викликати накопичення надмірної маси тіла та ожиріння: 1) Спадкова схильність до ожиріння ( «сімейне ожиріння»). Від 40% до 80% огрядних дітей мають батьків з ожирінням. Успадковується не саме ожиріння, а схильність до повноти - здатність організму накопичувати жир при нормальному режимі харчування. 2) Вік. Вікове ожиріння пов'язане зі зниженням діяльності щитовидної залози, що виробляє гормони, які беруть участь в обміні речовин. Швидкість обмінних процесів зменшується, тому поширеність ожиріння серед обох статей з віком закономірно підвищується. 3) Статева схильність. Ожиріння частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків (так як швидкість метаболізму у жінок нижче). Іншою причиною є гормональні зміни: збільшення швидкості метаболізму асоційоване з лютеїновою фазою менструального циклу, тому при віковій перебудові, зі зниженням вироблення лютеїну, відбувається закономірне наростання маси тіла. Були виявлені різноманітні по силі і тривалості впливу чинники, що сприяють розвитку порушень харчової поведінки: конституційно-біологічні, соціально-психологічні, мікросоціальної, психогенні і соматогенні. Роль цих факторів і їх поєднань в генезі порушень харчової поведінки неоднозначна. Механізми виникнення харчових порушень також до кінця не вивчені. Зокрема, існує думка, що вони пов'язані з порушенням трансмісії серотоніну в структурах головного мозку, що відповідають за регуляцію харчової поведінки. Було доведено, що психологічний стрес організму може вплинути на рівень глюкози в крові, що може сприяти розвитку метаболічного синдрому. A. R. Sutin пов'язує з метаболічним синдромом такі риси особистості, як імпульсивність і ворожість. Дослідження, проведене в Сан-Франциско також доводить вираженість гніву, ворожості і песимізму у пацієнтів з метаболічним синдромом. У той же час, в цьому дослідженні була підкреслена зв'язок тривожності з метаболічним синдромом у чоловіків, але не в жінок. Люди, з високим рівнем депресії, гніву і ворожості більше схильні до вживання алкоголю, наркотиків і куріння, що також підвищує ризик розвитку метаболічного синдрому. У своєму дослідженні Е. Н. Смирнова виявила поведінкові і психологічні особливості хворих на ожиріння, що впливають на результат немедикаментозного лікування. Переважання емоціогенного типу харчової поведінки з нерегулярним харчуванням і синдромом нічної їжі, заперечення свого стану як хвороби, прямо залежить від збільшення маси тіла, психологічний профіль з характеристикою похмурої недовірливості до лікарського втручання, бажанням зберегти самостійність і незалежність, обійтися своїми засобами. В останні роки були виявлені асоціації між депресій і ожирінням. Більшість накопичених даних свідчить про те, що частота психічних розладів у осіб з ожирінням значно перевищує поширеність порушень психіки серед осіб з нормальною масою тіла. Найбільш часто зустрічалися тривожні розлади, депресії, психічні розлади дитячого віку. Більшість робіт присвячено зв'язку ожиріння з депресією. Її поширеність в популяції протягом життя становить 17%, а в осіб з ожирінням - 29-56%. Виявлено, що найбільш схильні до психічних розладів жінки, особи з морбідним ожирінням і «активні» пацієнти з прагненням знизити вагу. У чоловіків зустрічаються прямі і непрямі симптоми депресії і тривоги - порушення сну, диспепсія, прийом анксіолітиків, антидепресантів, які достовірно корелюють з наявністю саме абдомінального ожиріння. Наявність депресії у дітей та підлітків удвічі підвищує ризик формування ожиріння. Розглядаючи харчову поведінку як процес вживання їжі, наслідки якого відбиваються на фізичному стані людини, то надмірна, або недостатня вага є результатом порушень харчової поведінки [3, с. 22-27]. Виділяють таку класифікацію порушення харчової поведінки: 1.Нервова анарексія 2. Нервова булімія 3. Психогенні переїдання (гіперфагії) 4. Психогенная блювота