0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 09:00 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Аналіз собівартості продукції підприємства (ID:27343)

Тип роботи: курсова
Сторінок: 45
Рік виконання: 2008
Вартість: 40
Купити цю роботу
Зміст
Вступ 1. Собівартість продукції, фактори, які впливають на її величину. Завдання аналізу 2. Джерела інформації, що використовуються для аналізу собівартості, їх характеристика 3. Коротка організаційно – економічна характеристика підприємства 4. Аналіз собівартості продукції 4.1 Динаміка собівартості продукції по загальному об’єму 4.2 Аналіз собівартості по статтям 4.3. Аналіз структури собівартості 4.4. Аналіз собівартості за видами продукції 4.5. Розрахунок впливу факторів на зміну собівартості продукції 4.6 Резерви зниження собівартості Висновки і пропозиції Список використаних джерел З переходом на ринкові відносини змінюється підхід до планування витрат і результатів виробництва. Коли в умовах планової економіки існували загальні і обов’язкові для всіх норми і нормативи витрат, що дозволяло складати планову калькуляцію і контролювати додержання підприємствами зазначених нормативів, то з переходом до ринкових відносини визначальною рисою має стати конкуренція виробників, отже і конкуренція витрат. Таким чином принципово неможливим стає застосування єдиних і обов’язкових для всіх підприємств норм і нормативів, що робить нереальним здійснення централізованого контролю за додержанням підприємствами планових обсягів витрат. Відображаючи рівень витрат на виробництво, собівартість комплексно характеризує ступінь використання всіх ресурсів підприємства, а отже і рівень техніки, технології і організації виробництва. Що ліпше працює підприємство (інтенсивніше використовує виробничі ресурси, успішніше вдосконалює техніку, технологію та організацію виробництва), то нижчою є собівартість продукції. Тому собівартість є одним з найважливіших показників ефективності виробництва. Вона має тісний зв’язок з ціною. Це виявляється в тім, що собівартість є базою ціни товару і водночас обмежником для виробництва. Аналіз фінансового стану підприємства показав, що він є достатньо стабільним, прибутковим, підприємство практично на 100% фінансується за рахунок власних коштів. В роботі було проведено оцінку витрат виробництва за такими етапами: 1. Аналіз динаміки і структури витрат на виробництво продукції за елементами 2. Аналіз динаміки і структури витрат за статтями калькуляції 3. Структура і динаміка собівартості тваринницької продукції 4.Структура і динаміка собівартості рослинницької продукції 5. Структура і динаміка окремих видів продукції 6. Структура і динаміка елементів витрат 7. Структура і динаміка витрат на 1 грн. реалізованої продукції в цілому та за видами продукції. В структурі собівартості виготовленої продукції найбільшу питому вагу займають матеріальні витрати – близько 56-72% в собівартості, значну питому вагу займають витрати на оплату праці – 19,4-23%, відрахування на соціальне страхування – близько 5-6%, амортизаційні відрахування – 8,6-9,4%, інші витрати – 3,9 - 4,3%. В динаміці витрати на виробництво продукції практично по всім статтям мають тенденцію до збільшення в 2006 році і зниження в 2007 році, що пов’язано зі зниженням обсягів виробництва продукції. Основним показником ефективності витрат виробництва є показник витрат на 1 грн. реалізованої продукції. По молоку витрати на 1 грн. реалізованої продукції є менше 1, що є позитивним для підприємства, при чому в 2007 році цей показник є досить низьким, що означає, що з 1 грн. реалізованої продукції підприємство має валовий прибуток 54 коп. Собівартість на 1 грн. м’яса свиней має негативну тенденцію до зростання, при чому в 2007 році витрати перевищують доходи від реалізації на 8 коп. Витрати на 1 грн. реалізованої продукції по м’ясу ВРХ знижуються, при чому з 2006 року підприємство починає отримувати валовий прибуток від реалізації цієї продукції. Виробництво зернових є доцільним для підприємства, хоча в 2007 році витрати на 1 грн. реалізованої продукції зростають більш ніж вдвічі і досягають 0,59 грн. Те ж саме спостерігається по виробництву пшениці, витрати на 1 грн. сягають 0,59 грн. і кукурудзи, витрати на виробництво якої становлять в 2007 році 0,55 грн. Витрати на виробництво цукрового буряка (0,69 грн.) в 2007 році показують доцільність його вирощування, хоча в 2006 році підприємство мало чистого збитку 23 коп. з кожної гривні. Вирощування соняшника є також достатньо прибутковим, хоча показник витрат на 1 грн. продукції починає зростати з 2005 року. Виробництво картоплі в 2004-2005 рр. було вигідним, при чому показник витрат знизився з 0,67 грн. до 0,58 грн. Вирощування ж овочів є недоцільним, оскільки в 2005 році валовий збиток з 1 грн. продукції склав 12 коп. Також в роботі викладено власні пропозиції з зменшення витрат на 1 грн. реалізованої продукції. Оскільки підприємство має вільні приміщення, які не використовуються на підприємстві, можна використати їх під вирощування грибів – глив. В роботі дається аналіз та економічне обґрунтування поданої пропозиції і зроблені розрахунки свідчать, що в результаті прийняття такої пропозиції чистий прибуток підприємства збільшиться на 896,7 тис.грн. на рік, а витрати на 1 грн. продукції знизяться з 0,68 грн. до 0,67 грн. Перелік графічного матеріалу Рис. 1 Організаційно – технічна структура ЗАТ «Нива» Таблиця 1 Основні показники діяльності підприємства ЗАТ «Нива» Таблиця 2 Аналіз фінансового стану підприємства Таблиця 3 Аналіз динаміки собівартості продукції за елементами витрат за 2005 -2007 рр. Рис. 2 Динаміка собівартості виготовленої продукції в 2005-2007 рр. Таблиця 4 Аналіз динаміки собівартості продукції за статтями калькуляції в 2005 – 2007 роках Таблиця 5 Аналіз динаміки собівартості продукції тваринництва за статтями калькуляції в 2005 – 2007 роках Таблиця 6 Аналіз структури собівартості продукції тваринництва за статтями калькуляції в 2005 – 2007 роках Рис. 3 Структура собівартості продукції тваринництва в 2007 році Таблиця 7 Аналіз динаміки собівартості продукції рослинництва за статтями калькуляції в 2005 – 2007 роках Таблиця 8 Аналіз структури собівартості продукції рослинництва за статтями калькуляції в 2005 – 2007 роках Рис. 4 Структура собівартості продукції рослинництва Таблиця 9 Аналіз структури собівартості продукції за елементами витрат за 2005 -2007 рр Рис. 5 Структура витрат на виробництво в 2007 році Таблиця 10 Аналіз структури собівартості продукції за статтями калькуляції в 2005 – 2007 роках Таблиця 11 Структура собівартості продукції тваринництва по видам продукції в 2007 році Таблиця 12 Структура собівартості продукції рослинництва по видам продукції в 2007 році Таблиця 13 Витрати на виробництво одиниці продукції на прикладі вирощування насіння соняшнику 1 цнт Таблиця 14 Динаміка собівартості та реалізаційних цін 1 цнт по видам продукції Таблиця 15 Витрати на 1 грн. реалізованої продукції за видами продукції Рис. 6 Витрати на 1 грн. продукції за її видами Таблиця 16 Оцінка витрат на 1 грн. реалізованої продукції за 2005-2007 роки Рис. 7 Динаміка витрат на 1 грн. товарної продукції Таблиця 17 Технологічна схема вирощування грибів – глив Таблиця 18 Орієнтовні капітальні витрати для організації виробництва гриба глива Таблиця 19 Кількість та категорії потрібного персоналу Таблиця 20 Собівартість 1 тони грибів Таблиця 21 Розрахунок рентабельності виробництва за рік Таблиця 22 Оцінка ефективності проекту
Не підійшла ця робота?
Ви можете замовити написання нової роботи "під ключ" із гарантією
Замовити нову