0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 09:00 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Формування та шляхи використання фінансових ресурсів ВАТ «Овруцький хлібозавод» (ID:137796)

Тип роботи: дипломна
Дисципліна:Менеджмент
Сторінок: 90
Рік виконання: 2011
Не продається
Вартість: 0
Автор більше не продає цю роботу
?

Основні причини, чому роботи знімають з продажу:

  1. Автор роботи самостійно зняв її з продажу
  2. Автор роботи видалив свій аккаунт - і всі його роботи деактивувалися
  3. На роботу надійшли скарги від клієнтів - і ми її деактивували
Шукати схожі готові роботи
Зміст
ВСТУП………………………………………………………………………. 4 РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ ПІДПРИЄМСТВА…… 7 1.1 Поняття та значення фінансових ресурсів підприємства……………………………………………….. 7 1.2 Класифікація фінансових ресурсів підприємства… 14 1.3 Джерела та механізм формування фінансових ресурсів підприємства……………………………………………….. 20 РОЗДІЛ 2 ОЦІНКА ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ ВАТ «ОВРУЦЬКИЙ ХЛІБОЗАВОД»……………………. 26 2.1 Організаційно – економічна характеристика ВАТ «Овруцький хлібозавод»……………………………. 26 2.2 Фінансовий стан господарської діяльності ВАТ «Овруцький хлібозавод»……………………………. 42 2.3 Оцінка формування фінансових ресурсів ВАТ «Овруцький хлібозавод»……………………………. 49 РОЗДІЛ 3 НАПРЯМКИ УДОСКОНАЛЕННЯ ВИКОРИСТАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ ВАТ «ОВРУЦЬКИЙ ХЛІБОЗАВОД»…………………………………………….. 55 3.1 Оптимізація джерел фінансування фінансових ресурсів ВАТ «Овруцький хлібозавод»……………………………. 55 3.2 Напрямки прискорення оборотності активів ВАТ «Овруцький хлібозавод»………………………………….. 63 3.3 Обґрунтування напрямків удосконалення механізму формування фінансових ресурсів ВАТ «Овруцький хлібозавод»…………………………………………………. 67 РОЗДІЛ 4 ОХОРОНА ПРАЦІ НА ВАТ «ОВРУЦЬКИЙ ХЛІБОЗАВОД»…………………………………………….. 74 4.1 Нормативно-правове забезпечення охорони праці на ВАТ «Овруцький хлібозавод»……………………………. 74 4.2 Організація охорони праці на підприємстві та аналіз стану охорони праці на ВАТ «Овруцький хлібозавод»…………………………………………............. 79 4.3 Заходи по поліпшенню охорони праці на ВАТ «Овруцький хлібозавод»…………………………………... 86 ВИСНОВКИ ПРОПОХИЦІЇ……………………………………………….. 87 СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ………………………........... 91 ДОДАТКИ……………………………………………………………..........
Не підійшла ця робота?
Ви можете замовити написання нової роботи "під ключ" із гарантією
Замовити нову
Зразок роботи
ВСТУП Актуальність теми. Для успішного функціонування будь–якого підприємства вирішальне значення має забезпечення його діяльності необхідним обсягом фінансових ресурсів. Достатній розмір фінансових ресурсів забезпечує: фінансову стійкість, платоспроможність, стабілізацію обсягів виробництва, а також можливість його розширення, достатній рівень забезпечення організації матеріальними ресурсами, а, отже, здатність в процесі виробництва відшкодувати авансовані фінансові ресурси в обсягах, що не будуть поступатися використаним. До числа найважливіших показників, що характеризують джерела формування фінансових ресурсів, насамперед відносять: величину, структуру і вартість усіх джерел капіталу й окремих його складових. Важливе місце при формуванні фінансових ресурсів підприємств має визначення оптимальної структури їх джерел. Підвищення питомої ваги власних засобів позитивно впливає на фінансову діяльність підприємств. Висока питома вага залучених засобів ускладнює фінансову діяльність підприємства та потребує додаткових витрат. Тому дуже важливо в кожному окремому випадку провести глибокий аналіз необхідності та обґрунтованості залучення додаткових фінансових ресурсів. Всі ці фактори обумовлюють актуальність обраної теми і доцільність дослідження процесів по формуванню, розподілу і використанню фінансових ресурсів підприємств. Ступінь дослідження проблеми. Питання сутності, значущості, ефективності формування, раціонального використання фінансових ресурсів розглядалися в наукових працях Бойчика І.М., Бондарчука Ю.В., Беляєва С.Г., Василенко В.О., Головко Т.В., Ковальчука М.І., Наливайко А.П., Нємцова В.Д. та інші. Серед зарубіжних вчених варто зазначити таких вчених як Ю.Д. Батрин, В.Г. Белолипецький, І.М. Карасьова, В.В. Ковальов, Е.С. Стоянова та інші. Однак дотепер загальноприйнятої точки зору про сутність даної категорії серед вчених-економістів не сформовано. Крім того, існують різні підходи до класифікації джерел фінансових ресурсів підприємства, потребують подальшого дослідження джерела фінансових ресурсів підприємства для забезпечення їхньої господарської діяльності. Мета дипломної роботи полягає у вдосконаленні методики і організації аналізу формування й використання фінансових ресурсів ВАТ «Овруцький хлібозавод». Завданням дипломної роботи є:  уточнити зміст економічної категорії «фінансові ресурси»;  дослідити існуючу класифікацію фінансових ресурсів з позиції відповідності її потребам менеджменту;  визначити джерела інформації для проведення діагностики формування і використання фінансових ресурсів підприємства, а також вказати можливі шляхи оптимізації фінансової звітності як інформаційної складової дослідження;  дослідити сучасні механізми формування джерел фінансових ресурсів з метою спрощення прийняття рішення із залучення коштів для максимальної реалізації потенціалу підприємства;  запропонувати напрямки удосконалення використання фінансових ресурсів об’єкту дослідження;  визначити щільність зв’язку складових показника рейтингової оцінки для встановлення взаємодії окремих елементів в узагальнюючому показнику фінансового стану підприємства. Об’єктом дослідження є фінансово-господарська діяльність ВАТ «Овруцький хлібозавод» Предметом дослідження є методичні та організаційні підходи до формування і шляхів використання фінансових ресурсів ВАТ «Овруцький хлібозавод». Методами дослідження є абстрактно-логічний – для теоретичних узагальнень результатів аналітичних розрахунків; аналізу і синтезу – при дослідженні шляхів удосконалення використання фінансових ресурсів підприємства; економіко-статистичний – для виявлення впливу чинників на показники фінансового стану підприємства; розрахунково-конструктивний – при визначенні оптимальних потенційних параметрів виробничої діяльності підприємства; порівняльний – для виявлення особливості стану та тенденцій розвитку підприємства; аналітичного групування – для методики формування і використання фінансових ресурсів підприємства. Інформаційною базою виступали роботи вітчизняних та зарубіжних учених-економістів з питань формування та використання фінансових ресурсів, спеціальна економічна література, нормативно-законодавчі акти України, матеріали наукових конференцій, дані бухгалтерського обліку, фінансової та статистичної звітності ВАТ «Овруцький хлібозавод». Структура та обсяг дипломної роботи. Дипломна робота складається з чотирьох розділів, висновків, списку літературних джерел та додатків. Загальний обсяг роботи викладений на 98 сторінках. ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ Для успішного функціонування будь-якого підприємства вирішальне значення має забезпечення його діяльності необхідним обсягом фінансових ресурсів. Фінансові ресурси підприємств – це їх власний, позичений та залучений грошовий капітал, який вони використовують для формування власних активів і здійснення виробничо-фінансової діяльності з метою отримання доходу, прибутку. Складовими фінансових ресурсів підприємства є: статутний капітал, додатково вкладений капітал, резервний капітал, нерозподілений прибуток, амортизаційні відрахування, довготермінові і короткотермінові кредити банків, забезпечення подальших витрат і платежів Фінансові ресурси формуються під час заснування підприємств, утворюються за рахунок власних та прирівняних до них коштів, мобілізуються на фінансовому ринку, поступають у порядку розподілу грошових надходжень та відображаються у пасиві балансу підприємства. ВАТ «Овруцький хлібозавод» розташовано за адресою: Житомирська обл., м. Овруч, вул. Н. Репкіна, 10. Статутний фонд Товариства становить 459364 грн. (чотириста п’ятдесят дев’ять тисяч триста шістдесят чотири грн.). ВАТ «Овруцький хлібозавод» спеціалізується на виробництві хлібобулочних виробів, кондитерських виробів та борошняних виробів. Підприємство має лінійно-функціональну побудову управління. Дана ОСУ передбачає, що при лінійному менеджері діють групи фахівців, об’єднаних у відділи за функціональною ознакою. Функціональний підрозділ очолює функціональний менеджер. Він має право у межах своїх повноважень приймати управлінські рішення та віддавати розпорядження. Чисельність працівників протягом 2008–2010 рр. залишалася сталою – 184 чол., що є позитивним фактором для діяльності підприємства, оскільки плинність кадрів негативно відображається на виробництві та колективі. У господарській діяльності ВАТ «Овруцький хлібозавод» використовує як власний так і залучений капітал. За рахунок власного капіталу підприємство може забезпечити себе фінансовими ресурсами в середньому на 25 %. Внутрішніми джерела фінансування підприємства є додатковий капітал у розмірі 787 тис. грн. та статутний капітал у розмірі 459 тис. грн. Амортизаційні відрахування також є одним із основних джерел формування внутрішніх джерел фінансування, розмір яких збільшився на 67 тис. грн. Загальна заборгованість ВАТ «Овруцький хлібозавод» за кредитами та розрахунками становить 2226 тис. грн. у 2010 році, що на 27 тис. грн. більше ніж у 2008 році. В структурі позикових джерел найбільш питома вага належить кредиторській заборгованості, розмір якої збільшився на 143 тис. грн. Короткострокові кредити банків підприємство залучало лише в 2008 році в розмірі 200 тис. грн., а довгострокові кредити банків взагалі не використовувало. Поточні зобов’язання ВАТ «Овруцький хлібозавод» збільшилися на 30 тис. грн., зокрема з бюджетом на 51 тис. грн., зі страхування на 17 тис. грн. та з оплати праці на 18 тис. грн., а можливість покриття поточних зобов’язань за рахунок власних оборотних засобів зменшилася. На кожну гривню поточних зобов’язань підприємства припадає в середньому 0,44 грн. оборотних активів. За рахунок грошових коштів та очікуваних фінансових надходжень ВАТ «Овруцький хлібозавод» може погасити в середньому 19 %, поточних зобов’язань. В загальному за 2008–2010 рр. вартість активів підприємства зросла на 257,00 тис. грн. Основну частку в структурі активів підприємства становлять необоротні активи, залишкова вартість яких зросла на 355,00 тис. грн. Рентабельність підприємства є досить низькою, хоча прослідковується тенденція до покращення. Зокрема, спостерігається зростання таких показників як: рентабельність продажу на 25,26 %, рентабельність виробництва на 24,69 %, рентабельність сумарного капіталу на 37,91 %, рентабельність чистих активів на 38,72 %, рентабельність оборотного капіталу на 32,33 %, рентабельність власного капіталу на 38,72 %. Оптимальний варіант залучення позикових коштів для ВАТ «Овруцький хлібозавод» становить 25 % в структурі фінансових ресурсів, при цьому ефект фінансового важеля становитиме 0,3 %. Зі збільшенням частки позикового капіталу до 50 % у структурі фінансових ресурсів значно підвищиться ризик втрати фінансової стійкості, і будь-які затримки у виробничому процесі або несприятливі зміни ринкової кон’юнктури (на ринках кредитних ресурсів, готової продукції, сировини тощо) призведуть до значного від’ємного значення ефекту фінансового важеля у даному випадку – 2,9 %. Мінімальна величина середньозваженої вартості капіталу досягнеться при співвідношенні між власним та позиковим капіталом 75 % до 25 % і становитиме 3,84 %. Така структура капіталу дозволить максимізувати ринкову вартість підприємства. При визначені мінімізації рівня фінансових ризиків доречно використовувати консервативний підхід до фінансування різних груп активів. Щоб прискорити оборотність активів ВАТ «Овруцький хлібозавод» необхідно: 1) удосконалити рух товару і нормалізувати розміщення оборотних коштів; 2) повністю і ритмічно виконувати плани господарської діяльності; 3) удосконалювати організацію торгівлі, упроваджувати прогресивні форми і методи продажу; 4) удосконалювати розрахунки з постачальниками і покупцями; 5) покращувати претензійну роботу; 6) прискорювати оборот грошових коштів за рахунок поліпшення інкасації торгової виручки, строгої лімітації залишків грошових коштів в касах, в дорозі, на розрахунковому рахунку в банку; 7) звести до мінімуму запаси господарських матеріалів, малоцінних і швидкозношуваних предметів, інвентарю, спецодягу на складі, скоротити підзвітні суми, витрати майбутніх періодів; 8) скорочення терміну оборотності дебіторської заборгованості або підвищення терміну оборотності кредиторської заборгованості. З метою визначення потреби підприємства в коштах, підбору оптимальної схеми фінансування й умови кредитування, моделювання різних варіантів фінансування та його джерела (власний або позиковий капітал, структура, вартість, терміни й умови залучення), готування обґрунтування ефективності залучення фінансових ресурсів, доречно впровадити АСУ Project Expert. Для впровадження даної АСУ підприємству потрібно 53622 грн., прибуток від впровадження АСУ перевищить витрати на 32860 грн. і окупить себе за 1,7 р. ВАТ «Овруцький хлібозавод» при регулюванні охорони праці користується загальнодержавними актами про охорону праці, а також колективним договором. На підприємстві діють правила внутрішнього трудового розпорядку, яких повинні дотримуватись робітники, а також розроблені інструкції з охорони праці на конкретних робочих місцях. Також на підприємстві створено службу охорони праці, організацію якої покладено на генерального директора товариства та спеціаліста з охорони праці. Також з метою забезпечення пропорційної участі працівників у вирішенні будь-яких питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища за рішенням трудового колективу створено комісію з питань охорони праці.